Kezdőlap Kapcsolat Cégbemutató Szolgáltatások Letöltések
Tűzjelző rendszerek

A világ története során rengetegszer mért hatalmas csapásokat az emberiségre a tűz. Egy dolog olvasni az újságban és másik amikor mi magunk leszünk szenvedő alanyai annak a katasztrófának, melyet ha van biztosításunk anyagilag kárpótolhat a biztosító, azonban vannak dolgok amiket nem lehet. Ezek a pótolhatatlan emlékeink, az életterünk, a megélhetési forrásunk. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a késlekedés élet és halál kérdése lehet. A tűzben nem csak a dologi javak vannak veszélyben, hanem saját vagy mások élete is. A kezdeti füstből nagyon gyorsan mindent elpusztító lángtenger keletkezhet. Az időben történő észleléssel nagy mértékben csökkenthetjük az esélyét annak ami annak idején fél Londont is elpusztította. Erre a célra fejlesztették ki a különböző tűzjelző érzékelőket, eszközöket. Érdemes a tűz előtt gondoskodni a megfelelő tűzjelzés kiépítéséről.
Vannak esetek amikor a tűzjelzés egy a vagyonvédelmi rendszerbe integrált eszköz végi. Léteznek a hagyományos vagyonvédelmi rendszerhez csatlakoztatható érzékelő típusok. Ezek abban az esetben tökéletesen megfelelnek, amennyiben nem a tűzoltóság által meghatározott tűzjelző rendszert kell megvalósítani. A vagyonvédelmi érzékelők leggyakrabb típusai az optikai, hősebesség érzékelők. A tűz kialakulását mindig füstképződés előzi meg, amelyet az optikai érzékelő a levegő szennyezettségéből érzékel. Évente egyszer javasolt, ( szennyezettebb környezet többször is ) tisztítani a megfelelő működés érdekében. Ilyenkor el kell távolítani az optikai kamrába lerakodott port. Az optikai érzékelőket olyan helyekre ajánljuk, ahol nem okozhat hamis riasztást egy a napi működés következtében előfordulható füstképződés. Ezekre a helyekre (pl. konyha) a hősbesség vagy hőmaximum érzékelők a javasoltak. A hőmaximum érzékelő az érzékelőben előzőleg beállított hőmérséklet szintjét meghaladóan értéket mérve jelez. A hősebesség érzékelő a levegő hirtelen történt melegedésére aktiválódik. A maximális hőmérsékletük 60-70 °C. Ezek az érzékelők csak a tűz kialakulása után képesek jelezni.
A VisonSec Kft által ajánlott, és tervezett, valamint telepített tűzjelző eszközök ugyan nem tudják megakadályozni a tűz keletkezését, de precízen, gyorsan és üzembiztosan jelzik már a tűz előjelét, a füst és hőképződést.

tűzjelző rendszerek

A nem vagyonvédelmi rendszeren alapuló önálló Tűzjelző rendszerek két típusa van kereskedelmi forgalomba:

Analóg rendszerek:
Hagyományos (hurkos) tűzjelző rendszer, amely a tűzjelzőközpontból kiindulva a tűzjelző kábelhez sorba csatlakoztatott optikai, hősebesség vagy kézijelzésadók jelzéseit fogadja. Az ilyen rendszereknél nem lehet konkrétan behatárolni a tűz pontos helyét csak azt, hogy melyik hurkon lévő érzékelő jelez. Kisebb objektumokba, ahol kevés a darabszám jó megoldás lehet. Ennél modernebb és pontosan behatárolható megoldás a címezhető analóg rendszer.

Analóg címezhető tűzjelző rendszer, amelynél az összes rendszer illesztett érzékelő egyedi azonosítóval (címmel) rendelkezik. A tűzjelző központ kijelzőjén jelzés esetén annak az érzékelőnek a száma és a hozzá rendelt név lesz látható ahol tűz van. Tűz esetén a veszélyeztetett helység pontosan behatárolható.

Intelligens tűzjelző rendszer, a legmodernebb és legkomplexebb megoldást nyújtó rendszer. Az intelligens rendszer érzékelői folyamatosan kommunikálnak a tűzjelző központtal, közvetítik az információkat. A megbízhatóságot a központ és az érzékelők között fennálló állandó kapcsolat garantálja.


Created by art-soft.hu | Copyright © 2000 - 2018 VisionSec Kft. All rights reserved!
Az oldal tartalma és képanyagai védett információnak minősülnek, másolása, felhasználása csak az üzemeltető engedélyével lehetséges.